NIEUWS

Imagine 5G

5G is een enabler voor aankomende technologie gedreven vernieuwing. 5G is de internet snelheid die massale connectiviteit en naadloze technologische samenwerking mogelijk maakt. Wanneer we overeenstemming kunnen bereiken over wereld standaarden rondom 5G, zal 5G, IoT en AI ons perplex doen staan van haar mogelijkheden.

Kennis in de wereld verdubbeld elk anderhalf jaar. Het is onmogelijk om bij te blijven. 'Imagine' hoe met de snelheid van 5G, artsen tijdens een operatie ondersteund kunnen worden. Hoe supersnelle interpretatie van videobeeld door AI en collega artsen op afstand real-time vertaald kan worden naar precisie chirurgie in de operatie kamer. 'Imagine' hoe een stad, door de connectiviteit van 5G, haar transport en infrastructuur real-time kan verbeteren. Hoe vehicle-to-vehicle en vehicle-to-infrastructure communicatie verkeersopstoppingen zal voorkomen.


Lean Six Sigma

Lean Six Sigma is een filosofie, een mindset, waarin klanttevredenheid en continue verbetering van bedrijfsprocessen centraal staan. Motorola, Toyota en General Electric hebben de basis gelegd voor deze wereldwijde filosofie. Eline, Black Belt gecertificeerd, legt uit hoe innovatie en Lean Six Sigma elkaar kunnen versterken;

"Continue verbetering was ten tijde van het ontstaan van deze filosofie (post WOII) belangrijk om beter, sneller en goedkoper te kunnen leveren wat de klant vraagt en hiermee te kunnen voldoen aan de sterk toegenomen vraag ten tijde van de wederopbouw. In deze tijd waarin technologische veranderingen zich snel opvolgen, biedt Lean Six Sigma een aanvullend voordeel. Het gaat nu om beter, sneller en voordeliger te kunnen leveren in een continu veranderende wereld. Een bedrijf dat in staat is zichzelf continu te verbeteren, is in staat continu te veranderen en kan hierdoor snel en effectief inspelen op nieuwe technologische ontwikkelingen."


IAM Security

Op het Identity and Access Management (IAM) congres van Gartner werd het maar weer eens duidelijk gemaakt: Beveiliging van corporate assets is belangrijker dan ooit! Technologische vooruitgang geeft flexwerken (work anytime, anywhere on any device) een boost. Hoe zorg je ervoor dat alleen geautoriseerde medewerkers toegang hebben tot corporate eigendommen?

Gartner voorspelt dat in 2025, 80% van de medewerkers in wereldwijde ondernemingen zelf technologie meeneemt om hun werk uit te voeren. Van een smartphone waarop men bedrijfsmail leest tot smartdevices waarop men continu werkt.

Het is noodzakelijk om 'in control' te blijven van je bedrijfsdata en te voorkomen dat je bedrijfsnetwerk onnodige risico's loopt. Inperken van mogelijkheden en het verbieden van het gebruik van non-company devices zal de creativiteit en het werkplezier niet ten goede komen, bovendien zal dit de opkomst niet stoppen. Verwacht burgerlijke ongehoorzaamheid. Ontwikkel een beveiligingsbeleid waar BYO devices, apps en licenties onderdeel uitmaken van de digitale werkplek en stel vast hoe je 'in control' kan blijven van belangrijke assets in een hybride omgeving.


Smart Mobility Society

De Smart Mobility Society, Toyota ‘s visie op de toekomst. Toyota transformeert van een autofabrikant, naar mobiliteitsbedrijf, naar zorgonderneming.

We zien dat diverse autofabrikanten zich al richten op de nieuwe behoeften van het individu. Autofabrikanten van de toekomst richten zich niet meer op het vervoer van A naar B. Zij richten zich op het effect van auto’s in de samenleving. Een mooi voorbeeld is Volvo’s visie “aiming for zero”. Volvo stelt alles in het werk om hun wagens dusdanig uit te rusten dat zij geen verkeersslachtoffers kunnen maken en niet betrokken raken bij verkeersincidenten. Dit doet Volvo niet alleen, zij zoekt samenwerking met innovatieve bedrijven. Uber levert Volvo kennis over zelfrijdende wagens. Gezamenlijk doen zij ervaringen op in de doorontwikkeling van deze techniek.

Toyota gaat nog een stap verder en positioneert zich als de digitale onderneming die de samenleving ontzorgt. In een connected wereld biedt Toyota de samenleving en het individu veiligheid op een ecologisch verantwoorde wijze. Alles waar Volvo naar streeft + een ecologisch verantwoord gedeeld transportsysteem. Bekijk Toyota ’s visie en bedenk hoe jouw onderneming in de toekomst zal evolueren van productie bedrijf naar maatschappelijk dienstverlener ondersteunt door ontwikkelingen en toepassingen die deze 4e industriële revolutie met zich meebrengt.


Generative Design

Tijdens TNW2018 zijn we overladen met inspirerende ontwikkelingen. Welke digitale trends kunnen we verwachten, in welke toepassingen zal je ze terugvinden en hoe kan je de toepassing inzetten om je bedrijf te ontwikkelen. Overladen met ideeen hebben we na twee dagen het festival weer verlaten. Een van de vele inspirerende onderwerpen die we graag met je delen was de toekomst van design; Generative Design.

Systemen oordelen over esthetische waarde van een productontwerp. Evolutionaire algoritmen bepalen wat het best-performing ontwerp is voor een product (dit is deels al beschikbaar in Autodesk Fusion 360). De productontwerper geeft slechts uitgangspunten aan, de machine genereert het meest optimale ontwerp (form follows force) en middels neural networks ook nog eens het meest aansprekende ontwerp.

Neural networks zijn door ons getraind. We geven ze elkmoment van de dag input over objecten en oordelen van objecten. Wat is dit object (tafel, stoel), wat vinden we er van (mooi, lelijk, retro). Voldoende informatie voor een machine om te weten welke nieuw te ontwerpen stoel voldoet aan al jouw wensen.

Als dit allemaal beschikbaar wordt voor de consument, wat is dan nog het toekomst perspectief van de professionele designer? Waar vroeger alleen fotografen de mogelijkheid hadden om foto’s te maken en te ontwikkelen, maakt tegenwoordig iedereen (jong en oud, rijk en arm) foto’s. Zijn we straks allemaal designers? Printen we bureaustoelen op maat bij onze nieuwe werkgever? Werken we aan een eigen ontworpen bureau?


Humanizing IT

Toen eind 2017 het boek uit kwam dat Ronald Giphart samen met Asibot heeft geschreven, was het een wereldprimeur. Robots schrijven tezamen met auteur Giphart een verhaal.

 

De universiteit van Antwerpen heeft voor dit experiment een brein samengesteld, gevoed door duizenden Nederlandstalige boeken. Dit robot brein was hierdoor in staat teksten te produceren die het taalmodel overstijgt en zelfs literair genoemd kunnen worden. De universiteit realiseerden niet een bot, maar meerdere digitale karakters in unieke bots.

 

De bots en Giphart werkten vervolgens samen aan een verhaal. Een experiment tussen mens en machine. Giphart dichtte teksten, schetste een verhaallijn en de bots vulden dit aan of gaven alternatieve suggesties. Tijdens dit creatieve proces veranderde de verhaallijn en plots regelmatig. Het proces was moeizaam - samenwerken zonder samen te praten - maar succesvol.

 

Wil je ook ervaren hoe je samen met een bot kunt schrijven? Asibot het hoofdkarakter van de universiteit van Antwerpen wil graag jouw co-auteur zijn. Meld je aan en ervaar hoe het is om met een machine samen te schrijven; http://asibot.nl.


Everybody Lies

De pakkende titel van Seth Stephens-Davidowitz boek over big data. Met interessante en grappige voorbeelden neemt hij je mee in de wereld van big data op het internet. Zijn interview tijdens de boek presentatie heeft mij direct overtuigd. Hup Amazon op en kopen!

O oh… welke informatie laat ik nu eigenlijk achter en wat doen Seth, Amazon of anderen daarmee? Kunnen zij mij hiermee onbewust beinvloeden en uitlokken tot voor hen wenselijk gedrag? Ja, dat kan en nee volgens Seth wordt de potentie van big data slecht benut. Maar als dat wel gaat gebeuren zal dat de wereld definitef veranderen. We hebben het hier niet over de suggestie van Amazon die een 2e boek aanbeveelt nog voor ik betaald heb. Het gaat veel veel verder. Dit boek is een aanrader voor iedereen met interesse in big data, marktonderzoek en de digitale wereld.Lessons Learned

De sluitpost van het ene project is het startpunt van het volgende project. Om toekomstige projecten succesvoller uit te voeren is leren van eerdere ervaringen een must.

Met goed georganiseerde Lessons Learned sessies kun je na een periode van hard en intens teamwork gezamenlijk stil staan bij de successen die gaandeweg zijn behaald (Yay!), maar zeker ook de verbeteringen die je in een volgend project wilt toepassen (Aha..). Bovendien is dit de uitgelezen mogelijkheid om eventuele glitches die in het nastreven van kwaliteit en deadlines tussen collega’s zijn ontstaan weer gladstrijken. Alles op een rij gezet? Verbeterde aanpak vastgesteld? Nu volgt de borging en opvolging van de Lessons Learned in de organisatie. Probeer het eens met Storytelling. Succes gegarandeerd. Wij hebben zojuist een project oplevering succesvol afgesloten.

Neem contact op om inzicht te krijgen in de wijze waarop wij Lessons Learned organiseren en opvolging borgen.


Web ontwikkeling

De Websummit werd voor het eerst in Lissabon gehouden. Een verandering van locatie heeft de deelnemers niet tegengehouden. De voorpret begon op 13 Oktober bij het Rotterdamse Venture Cafe, waar startup envoy Prins Constantijn het warmup event opende.

In Lissabon blijkt dat Paddy Cosgrave en zijn team een indrukwekkende line-up van sprekers en stands voor ons heeft samengesteld. Hanson Robotics introduceerde Sophia, een  robot die er uit ziet, spreekt en denkt als een mens.  Een altijd enthousiaste Werner Vogels (CTO Amazon) demonstreert hoe we van ‘typen’ naar ‘touch’ naar ‘voice’ gestuurde toepassingen gaan veranderen. Gaan? Nee, hij is er al en vraagt waar wij blijven. Mike Schroepfer (CTO Facebook) neemt ons mee in een all world internet en de mogelijkheden van VR (red. Skype en Hang-Out step up!).

De Websummit was een succes. Meer highlights kun je hier vinden  in korte filmpjes op het Websummit kanaal. Enjoy!


Happy birthday, SXSW!

Dit jaar vierde SXSW haar 30e verjaardag met 35.000 van haar beste vrienden en vriendinnen. Het was een geweldig feest. We werden getrakteerd op BBQ, cocktails, muziek, werelds grootste selfie, zelfrijdende wagens, virtual reality boardrooms, toegepaste kunstmatige intelligentie, chatbots als je beste vriend, persoonlijke medicatie en nog veel meer technologische innovatie die je leven (zowel zakelijk als prive) baanbrekend veranderen.

 

Laten we eens beginnen bij de stad waar je in woont. De #smartcity initiatieven staan op alle gemeentelijke agenda’s. Transport is een van de speerpunten waar technologische innovatie de stad ongekende mogelijkheden biedt.

 

Uber, Lyft en vergelijkbare bedrijven bieden een luxe door-to-door service tegen voordelige tarieven. Een gratis app op je smartphone en een creditcard is alles wat je nodig hebt. Voor de autobezitter een ideale manier om geld bij te verdienen (ongeveer 80% van de fee is voor de chauffeur, 20% wordt afgedragen). Voor de stad is dit de mogelijkheid om het openbaar vervoer te ontzien tijdens drukke tijden zonder additionele investeringen. En dat is precies hoe SXSW en Austin de taxi entrepreneurs heeft ingezet tijdens het festival. Slim gebruik maken van beschikbare resources.

 

Enkele steden in Finland en Schotland gaan nog een stap verder #mobilityasaservice. Zij willen ketenintegratie realiseren en integraal transport aanbieden voor een betere ontsluiting met centrale stations. Ze creëren een mobility-platform waar actuele data van de openbare vervoersdiensten, taxi centrales, autobezitters en fietsbezitters beschikbaar is om tijdens het woon-werkverkeer naadloos over te kunnen stappen van tram naar Uber naar OV fiets.

 

De overtreffende trap is een stad vol ‘connected’ wagens. Automobiel bedrijven noemen zichzelf steeds vaker mobility bedrijven en stappen over van hardware naar dienst. De connected wagen is geen concept maar realiteit. Wanneer een stad voorzien is van connected en shared wagens wordt efficiënter gebruik gemaakt van infrastructuur en grondstoffen #urbanlandscaping #circulaireeconomie.

 

Eenmaal aangekomen op je werkplek helpt ICT ook daar om je werk makkelijker en beter te doen #besocial. Je werkplek is de plek waar je het beste kan presteren. Op kantoor, in een shared workspace, in een koffiebar of gewoon lekker in het park. Zo lang je connected bent is alles mogelijk.

 

Een nieuwe vorm van veel geziene connectiviteit is overleg met collega’s via virtual reality meetings. De #VR brillen en de Hololens brengen je direct in een andere wereld. Een wereld waarin je ‘fysiek’ bij je collega’s kunt zijn die in werkelijkheid in New York, Tokio of zelfs Sydney zouden kunnen zijn. Een wereld waarin je kunt simuleren welk effect een nieuw product of dienst heeft en de 2.0 versie kunt realiseren voor de product launch. Een wereld waarin een chirurg in Geneve een operatie in Amsterdam uitvoert. VR is niet nieuw, het bestaat en al deze voorbeelden zijn werkelijkheid. Nieuw is de immense snelheid waarin VR toepassingen worden ontwikkeld en de laagdrempeligheid in aanschaf van materialen en apps. Zoals alle technologische ontwikkelingen wordt na de prille introductie van de VR bril al weer gewerkt aan het vervolg; #VRD (virtual retinal display). Niet meer door een bril kijken naar die virtuele wereld, maar het direct ‘in’ je ogen kunnen zien.

 

SAP had speciaal voor het SXSW feest haar #boardroom rapportage in een VR omgeving opgebouwd. Als een volleerde Tom Cruise in Minority Report kun je met rapporten schuiven, op cijfers inzomen en weer een stap naar achteren doen om de algehele winstgevendheid van het bedrijf te bekijken.

 

Umbel en Narritive Science toonden mogelijkheden van kunstmatige intelligentie op big data. Een computer die voorstelt hoe rapportages opgesteld moeten worden en welke informatie ze moeten tonen #datastorytelling. Minder tijd besteden aan het opstellen van de jaarrekening, kwartaal rapporten en maand analyses. Dergelijke innovatie maakt het mogelijk meer tijd vrij te maken voor werkelijke interpretatie van de cijfers en aanverwante bijsturing van het bedrijf.

 

Kunstmatige intelligentie en big data opent de wereld voor bots. Je smartphone (of elk ander device) dat acteert als de ultieme secretaresse én coach. Je typt geen berichten in, je klikt niet op een app om hem te openen. Je praat met je smartphone en krijgt #smartreply. De interface van je smartphone en de apps wordt getriggerd door stem. Je bedient applicaties door met ze te praten; #conversationalUI. We kennen al de click-to-call mogelijkheden waarbij een telefoonnummer, getoond op een website, gebeld wordt als je er op klikt. Bots en conversationalUI gaat verder. Enerzijds zullen bots automatisch taken uitvoeren. Bijvoorbeeld het toevoegen van persoonlijke data aan een record in je adresboek wanneer deze data beschikbaar komt op het web, in social media of via email. Of het vinden van de juiste zoekterm en deze in Google Search voor je ingeven. Anderzijds zullen bots intelligente gesprekpartners blijken bij het oplossen van een moeilijk vraagstuk of een persoonlijke coach om je MBA studie te behalen of te stoppen met roken.

 

Na een dag hard werken ga je met een voldaan gevoel weer naar huis. Ook thuis biedt technologische innovatie nieuwe mogelijkheden en vrijheden. Buiten het gebruik van de hier boven vermelde technologie voor privé doeleinden is er ook een sterke verandering op komst door technologische innovatie in bijvoorbeeld de medische en de bank wereld.

 

In de medische wereld kun je denken aan lagere gezondheidskosten door flexibele dienstverlening en kostenverlaging door technologische toepassingen. Bijvoorbeeld dokters consulten via Skype of VR vanuit je eigen huis i.p.v. een medisch centrum (geen reiskosten, geen groot medisch centrum nodig, gebruik maken van beschikbare ICT infrastructuur en apps). Bloedafname op locatie door inzet van ambulante verplegers via Iggbo (de Uber voor gezondheidszorg). 24/7 coaching aan mensen met overgewicht met Larkcoach (een bot welke met kunstmatige intelligentie op big data van dokters, wetenschappers en peers jouw oprechte coach is). Van een andere orde is de enorme vooruitgang die persoonlijke medicatie met zich meebrengt. De patiënt als zijn eigen CEO #liveto100.

 

De bank wereld is na de crisis opgeschud maar nog redelijk gesloten. Enkele dwarsliggers en anders denkers openen de wereld van de banken vanuit technologische innovatie #fintech. Het Engelse Uphold en het Nederlandse Bunq zijn beiden succesvolle voorbeelden. Ze bieden online financiële dienstverlening op gehele eigen wijze met een laagdrempelige instap, een sociaal, idealistischer en duurzamer karakter. Bij Uphold betaalt de klant bankkosten naar rato van vermogen en mogen NGO’s zelfs gratis gebruik maken van haar dienstverlening. Bij Bunq kun je een digitale envelop met geld cadeau geven en samen een dag gaan winkelen op jouw Bunq account. Maar blijft de munt (al dan niet digitaal) nog wel het betaalmiddel in een wereldwijd toegankelijke digitale economie? Bij SXSW zien vele westerse fintech’s de bitcoin als de onderliggende infrastructuur, met daarop – nog steeds – de gewone munt. Aziatische fintech’s zien meer toekomst in bijvoorbeeld #WeChat. Een platform waar gewinkeld wordt met digitale waardebonnen. WeChat is geen kleine start-up met haar 900 miljoen aangesloten gebruikers en 10 miljoen aangesloten bedrijven.

 

Technologische innovatie biedt een enorme wereld van mogelijkheden voor elke branche. Het SXSW festival toont vele succesverhalen waarbij ogenschijnlijk nieuwe technologieën al jaren een feit blijken te zijn.

 

Alle sessies zijn opgenomen en beschikbaar op Soundcloud. Als je in het programma een interessante sessie hebt gezien, ga dan vooral luisteren naar de opname.

 

Het was een geweldig verjaardagspartijtje.


The Innovators, Disruptors and the Next Horizon of Change

De World Post organiseerde een twee daags event waar – als in een snelkookpan – een unieke groep van specialisten elkaar inspireerden over de ongelimiteerde mogelijkheden die technologische innovatie met zich mee brengt en de invloed die het op ons en onze samenleving, economie en grootmachten heeft.

 

De geschiedenis herhaalt zich. Door exponentiele ontwikkelingen in technologie bouwen we nu al computers en robots met vergevorderde Artificial Intelligence en Superman capaciteiten. Dit levert ondenkbare voordelen, maar biedt tegelijkertijd nieuwe uitdagingen aan onze economie. Andrew McAfee legt uit hoe de eerste industriële revolutie (het automatiseren van spierkracht) heeft gezorgd voor drastische veranderingen in onze samenleving en het werk dat we doen. De huidige tweede industriële revolutie (het automatiseren van denkkracht) zal een even zware impact hebben. Verdere automatisering van werk is onvermijdelijk. Het zal banen vervangen en banen creëren, net als tijdens de eerste industriële revolutie.

 

De Google-car rijdt 2,75 miljoen kilometer en is in slechts 11 gevallen betrokken bij ongevallen. In geen van de gevallen was de zelfrijdende auto de oorzaak van de ongevallen. Stel je deze technologie voor in de stadsbus. De buschauffeur hoeft zich niet meer volledig op het verkeer te concentreren. Het geeft hem de mogelijkheid om meer aandacht aan de passagier te schenken. Hij kan ouderen begeleiden met in- en uitstappen, een passagier helpen de weg te wijzen, vervoersbewijzen controleren etc. Zijn aandacht kan verdeeld worden tussen het verkeer en de passagiers zonder vertraging op de route.

 

Eric Schmidt vertelt hoe Google inspringt op technologische innovatie in de zorg. Hoe zij in samenwerking met start-up’s een contactlens hebben ontwikkeld die de bloedsuikerspiegel meet en de drager waarschuwt zodra insuline gespoten moet worden.

 

Stel dat sensoren in de snelweg op de A4 accuraat kunnen voorspellen wanneer de weg glad wordt door werkelijk gemeten gestage temperatuur daling en big data analyse. Dat zij hiermee automatisch  de gladheidsbestrijding oproepen om zout te strooien. En dat ze tegelijkertijd jouw auto waarschuwen dat het glad is zodat daarop geanticipeerd kan worden. Is dit het einde van de lange files die sneeuwval en bevriezing traditioneel met zich mee brengt? De technologie om dit te realiseren is beschikbaar.

 

Innovatie brengt vooruitgang, brengt gemak, creëert nieuwe mogelijkheden. Innovatie is niet meer voorbehouden aan de grote machten en de rijke medemens. Iedereen met een drive voor ondernemerschap en creativiteit start een bedrijf, ontwikkelt een product  en veranderd een stukje van de wereld. Het collectief aan start-up’s en de technologische innovatie die ze wereldwijd aan de consument aanbieden beïnvloeden traditionele machten zoals landelijke overheden en de markten waar voorheen alleen wereldwijde conglomeraten domineerden en prijzen bepaalden. Hoe beïnvloeden deze technologische innovaties jouw werk en jouw leven?

 

Wil je hier meer over weten? Het boek van Andrew McAfee, Rise of The Machines en Jeremy Rifkin, Zero Marginal Cost Society zijn echter aanraders.  Voor snelle inspiratie klik je hier.  De impact van technologische innovatie op onze samenleving vertelt door Eric Smidt, Andrew McAfee of Kenneth Shinozuka die met technologische ontwikkeling vooruitgang voor zijn grootouders realiseert. Hij ontwikkelde bewegingssensoren voor zijn opa met Alzheimer.

 


Social Enterprise

Heeft een Social Enterprise netwerk meerwaarde voor uw bedrijf? Is Yammer de opvolger van uw maatwerk intranet? Werk slimmer, werk samen. Communiceer met personen en teams in je organisatie, zodat je sneller betere beslissingen kunt nemen.

Eline Kurvink presenteerde een klantcase waar Yammer de medewerkers van de negen wereldwijde vestigingen met elkaar verbindt. Deze out-of-the-box cloud oplossing ondersteunt kennisdeling, collaboratie en teamspirit. Eline is samen met, Michel Osseweijer en Martin de Haas van GreenBirdz aanwezig op het Yammer On Tour evenement dat op 28 februari a.s. in de Westergasfabriek in Amsterdam plaatsvond.


Nexus of Forces

Afgelopen maand lieten we ons inspireren op het Gartner Congres Portals, Collaboration & Content.  Deze blog licht een tipje van de sluier in referentie naar het Gartner model; The Nexus of Forces. In dit model vormen Mobile, Cloud, Information en Social het spanningsveld waardoor veranderingen in (samen)werken plaatsvinden. In een aantal blogs vertellen we over trends die we op het congres hoorden en hetgeen we in onze alledaagse praktijk zien. Deze blog gaat over Consumerization, wat dit teweeg brengt en gaat brengen binnen organisaties.

 

In de opening key note (Engaging at the Nexus of Social, Mobile, Information and the Cloud door Daryl C. Plummer, Managing VP & Gartner Fellow) stond de niet meer te stoppen verandering die ‘consumerization’ met zich meebrengt centraal. Daar waar vroeger enkel werkgevers konden investeren om geavanceerde hardware en software te kopen zijn deze voorzieningen nu massaal binnen handbereik van consumenten gekomen. Iedereen met een smartphone heeft meer rekenkracht ter beschikking dan destijds Ronald Reagan in 1985 had! Inmiddels heeft 75% van de Nederlanders ook de beschikking over een smartphone.

 

Onze gewoonte is om in hokjes te denken en zien nog niet direct dat deze consument ook werknemer is, Daryl introduceert hier de term Business Consumer. Inderdaad de werknemer neemt zijn voorzieningen mee naar het werk: smartphones, tablets, Facebook, LinkedIn, Dropbox, etc. En als een vanzelfsprekendheid wil de Business Consumer deze spullen ook gebruiken tijdens het werk; een uitgebreider perspectief op het ‘Bring Your Own’ concept, want hierin kun je ook lezen ‘Bring Your Own’ Data. In veel organisaties staat deze ontwikkeling haaks op wat de IT afdeling aan kan (bieden).

 

Interessant om te weten is dat de consument, de Business Consumer, de werknemer verandert. Er is al veel geschreven, gedocumenteerd en gesproken over de Generatie Flux, Flex, Y. Deze consument staat voor:
The WE culture
Engaged, not Passive
Experience-Oriented Informed, not Ignorant
Value, not just Price
Connected, not Isolated

 

Plummer brengt ons terug naar waar het eigenlijk om gaat binnen organisaties. We kunnen het samenvatten in één zin: ‘hoe krijgen we dingen gedaan?’ Hier worden door Garner drie systemen onderscheiden: Command Control, Pricing en Social.

 

Bij het Command Control systeem krijgt men zaken voor elkaar door op taken te sturen. Wanneer een persoon zijn taak heeft vervuld, wordt dit door een ander gecontroleerd. Dit is herkenbaar en vinden we terug in de klassieke lijn organisatie. Bij Pricing ligt het iets anders, hier krijgen we zaken voor elkaar door afspraken te maken. Dit concept vind je terug bij organisaties die Het Nieuwe Werken invoeren. Social is het systeem dat draait om bijdragen. Ieder draagt bij aan het grotere geheel en op deze manier wordt werk  gerealiseerd. Juist op het gebied van Social zit de Business Consumer Flex, Flux, Y of ZZP.

 

Deze verandering roept vragen op. Wat betekent dit voor jouw rol als content specialist, exchange beheerder, enterprise architect, portal manager, UX designer etc.? Hoe verandert mijn IT afdeling? Hebben we nog wel een IT afdeling nodig? Hoe kan ik en mijn organisatie hier het meeste voordeel uit halen?  Welke nieuwe kansen en rollen zullen ontstaan? Waar staat uw organisatie?

 


New business is altijd data driven

De afgelopen twee dagen was GreenBirdz ondergedompeld in een menigte van app bouwers, start-up’s, investeerders en ‘inspirators’. In New York vond het internationaal congres van The Next Web plaats; twee dagen netwerken, geïnspireerd worden en anderen inspireren.

 

Over één ding is iedereen op het congres het eens; nieuwe business is altijd ‘data driven’. Zowel de sprekers, die allen succesvolle bedrijven leiden, als de aanwezigen, onder wie velen een geweldig idee hebben en hard op weg zijn om daar een succesvol bedrijf van te maken, zijn het daarover eens. De wereld is hun speelveld en met de huidige technologieën beschikken zij over oneindig veel mogelijkheden om hun klanten wereldwijd te bedienen.

 

 

De klant wordt op haar wenken bediend doordat leveranciers gebruik kunnen maken van op maat aangeboden informatie. Het Internet geeft gemakkelijk en veel informatie over de klant (wanneer aangelogd, hoe lang op de website, waarop geklikt, welke zoektermen etc.). Door die data te analyseren kan de leverancier haar producten afstemmen en haar klanten begeleiden in het sneller vinden van een betere match.

 

 

We worden getrakteerd op een succesverhaal van Shutterstock. Jon Oringer (CEO) vertelt vol passie hoe zij real-time data verzamelen en analyseren om vervolgens hun content beter af te stemmen op de gebruiker en een koop te garanderen. Shutterstock verkoopt geen foto’s, Shutterstock reageert op real-time data om de klant te geven wat ze zoekt. Zij hebben begrepen wat big data voor je kan doen en plukken daar de vruchten van.

 

Hoe Shutterstock klant en peer informatie gebruikt om de klant te bedienen zal niet direct door de klant zelf opgemerkt worden. Een vorm van ‘data driven’  business wat de klant wel direct opmerkt is gebruiksgemak door op de klant afgestemde content aan te bieden op de website of in apps. Werner Vogels, CTO van Amazone, grijpt terug naar hoe Amazone de klant attendeert op gerelateerde producten die door vergelijkbare klanten bekeken of gekocht zijn en hoe deze technieken zich verder ontwikkelen gedreven door real-time data van klanten en peers.

 

 

De jonge ‘data driven’ bedrijven zoals Facebook, Instagram, Dropbox en AirBnB hebben radicaal andere marketing strategieën dan traditionele bedrijven. Google maar eens op ‘growth marketing’ en ontdek hoe je in de digitale wereld in zeer korte tijd heel veel klanten aan je kan binden.

Aanraders: #1 ‘AppMachine’, maak eenvoudig een app waarin je je klanten ontmoet, bind en boeit zonder te hoeven programmeren en met een super eenvoudig content management systeem. Bovendien zorgt AppMachine ervoor dat je app in de appstores op zowel apple als android beschikbaar gemaakt wordt. #2 Lach mee met Matt Ruby en ontdek hoe Vooza leeft van big data en hoe zij groot geworden is. #3 Ontmoet de toekomst en netwerk; ga naar het TNW congres in Amsterdam, April 2014.


Geen IT afdeling

Cloud Event Amersfoort; Zullen we het zonder IT afdeling doen?

 

Dinsdag 10 december in Amersfoort spreekt Michel Osseweijer op het najaarsevent van de Rulersgroup. Cloud, Mobile, BigData en Social domineren nog steeds de IT agenda. Tegelijkertijd staan IT organisaties steeds verder onder druk om sneller en flexibeler in te spelen op de vraag uit de “business”.Op dit event staan  vraagstukken rondom het operationaliseren van deze trends centraal. Klik hier voor meer informatie: Najaarsevent RulersGroup